Konec „husity z ubytovny“. Šlachta odchází s tučnou rentou a koketuje s politikou

Jan Hrbáček

Ekonomický deník

EKONOMICKÝ DENÍK | Po necelých třiceti letech ve službě v českých ozbrojených složkách končí Robert Šlachta. Bývalý kombajnér a příslušník policie, který se až se spalujícím zájmem věnoval organizovanému zločinu, drogám a nakonec vedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Sám nechce komentovat, kam po ukončení služebního poměru zamíří. Ekonomický deník zjistil, že Šlachtu čeká plnotučná doživotní renta a že vážně koketuje s politikou.

Zásah na Úřadu vlády v roce 2013, následující kauzy Vidkun a Beretta, i nepřímá, byť účinná, pomoc při změně politického obsazení České republiky. Tyto všechny kontroverzní události si za sebou táhne někdejší kombajnér z Pohořelic – bývalý policejní plukovník a dnes šéf odboru pátrání a náměstek Celní správy Robert Šlachta. Jak dnes informovaly Lidové noviny, Šlachta k prosinci v Celní správě skončí.

Pro zainteresované to nicméně není nikterak překvapivá informace. Šlachta svůj odchod do civilu v okruhu svých blízkých řešil od jara. A zdroje rozhodně nebyly skoupé na okolnosti jeho připravovaného konce ve státní službě. „Sondoval i, jestli by ho nezaměstnal jako bezpečnostního šéfa někdo z miliardářů, ale úplně to nevyšlo,“ řekl Ekonomickému deníku jeden z oslovených zdrojů.

Nevýrazná ODS stagnuje. Slučování pravice je z nouze ctnost s nejistým výsledkem

sinfin.digital