Ani po revoluci nevíme, kdo pracoval pro StB. Svazky ničili i v 90. letech, tvrdí Schovánek

Aneta Černá

Od sametové revoluce letos uplyne třicet let. Přesto se nedá říct, že by doba komunismu už byla definitivně za námi. Otázka spolupráce se Státní bezpečností (StB) je stále živá, především i proto, že bývalí kolaboranti s rudým režimem se podle badatele Radka Schovánka stále drží ve vysokých politických funkcích. Ani po třech desetiletích svobody se navíc nepovedlo došetřit velkou část komunistických zločinů a chybí i dostupná a úplná databáze příslušníků StB. Snaha napravit křivdy monstrprocesů se přitom objevila už v 60. letech. Práci ale ztěžují chybějící dokumenty, které se zřejmě ničily i po revoluci. „Existuje silné podezření, že se velké množství originálních svazků skartovalo v archivu Ministerstva vnitra ještě v druhé polovině devadesátých let,“ tvrdí badatel Radek Schovánek, který mimo jiné svědčil proti Andreji Babišovi u soudu, který posuzoval premiérovu spolupráci s StB.

Částečná snaha vyšetřit zločiny komunismu se objevila už v 60. letech s nástupem politického uvolnění. Byl to první pokus o objasnění křivd z 50. let?

Těch pokusů bylo několik, první proběhl už v polovině 50. let. Tehdy se to ale týkalo jen objasnění procesu Slánský a spol., zvažovaly se první rehabilitace a vyšetření procesů se členy komunistické strany. Trvalo ještě velmi dlouho, než se začaly vyšetřovat zločiny spáchané na „obyčejných“ lidech. Po pádu ministra vnitra Rudolfa Baráka a po velkých amnestiích v letech 1960 a 1962 se rozběhlo vyšetřování nezákonností z 50. let, ale všechno to bylo pouze na úrovni komunistické strany v duchu „my jsme to spletli a zase to napravíme“. Soudy nezačaly najednou nějak masivně a veřejně řešit rehabilitace. Potrestáni byli jednotlivci, kteří dostali třeba jen roční tresty a odseděli si půlku, nebo vůbec nic, což absolutně neodpovídalo tomu, co spáchali. Tehdy také proběhla první větší vlna skartace svazků agentů z obavy, aby si je nevyžádaly soudy.

Střežil komunistické hranice, ale sám uprchl na Západ. Agenta Fuksu popravili v 21 letech

sinfin.digital