Jourová udělala raketový pokrok, jinde by byli za její funkci šťastní, říká Šefčovič

Slovák Maroš Šefčovič se má už potřetí za sebou stát místopředsedou Evropské komise (bude mít na starosti mimo jiné vztahy evropských institucí), což je ve fungování unijní instituce pravděpodobně rekord. „Kolegové mi říkali, že se to v historii ještě nestalo,“ říká Šefčovič v rozhovoru pro INFO.CZ. Z úkolů, které mu dala nová šéfka komise Ursula von der Leyenová, je zřejmé, že bude jedním z nejmocnějších mužů nejen v Evropské komisi, ale v celé EU. Pro svoji českou kolegyni Věru Jourovou má Šefčovič jen slova chvály a vůbec si nemyslí, že by byl její post slabý, jak upozorňují někteří komentátoři.

Jak jste spokojený s agendou, kterou máte na starosti? Název vypadá poměrně nejasně, ale skrývají se pod ním celkem rozsáhlé pravomoci.

Chci ocenit skutečnost, že už třikrát po sobě budu místopředsedou. Kolegové mi říkali, že se to ještě v historii nestalo. Vnímám to jako vyznamenání pro Slovensko, protože jsme proevropsky zaměření, a stejně je to vyznamenání i pro mě osobně.

Během rozhovorů s předsedkyní nové komise jsem říkal, že bych se chtěl zaměřit na strategické směřování průmyslové politiky. To portfolio je nakonec ještě širší, protože mi umožňuje kombinovat sílu vědeckých poznatků unijního vědeckého centra (JRC – Společné výzkumné centrum, pozn. red.), což je jedna z nejvýznamnějších výzkumných institucí na světě, se stanovením strategických priorit komise. Von der Leyenová měla velký zájem, abych se zaměřil na oblasti, o nichž jsem vždy hovořil. Hlavně na odstraňování zaostávání EU za Čínou či USA. Chci využít model, který jsme vytvořili v rámci Evropské aliance pro baterie. Nastartovali jsme tam průmyslovou politiku s přesahem na automobilky tak, abychom to, co jsme zameškali, dohnali. Podobný model musíme uplatnit i v jiných průmyslových odvětvích.

Trump si pozval soupeře Čaputové na palubu Air Force One. Přivede plyn z USA na Slovensko?

sinfin.digital