Exotické dravé želvy se díky teplému počasí letos rozmnoží i v českých rybnících

Lenka Petrášová

Zabývá se invazními druhy ryb v českých rybnících, nicméně je k nim až překvapivě smířlivý. „To, co je invazní druh, určujeme vlastně my sami tím, co nám momentálně v naší přírodě nevyhovuje,“ říká Lukáš Kalous, proděkan České zemědělské univerzity v Praze a profesor zdejší katedry zoologie, agrobiologie a potravinových a přírodních zdrojů. Jinak odborník na cizí zvířecí migranty českých rybníků. Zabývá se zmutovanými raky, ale i dravými želvami, které se díky teplu v Česku letos poprvé začaly množit.    

Jedna z hlavních věcí, nad nimiž bádáte, jsou invazní druhy živočichů v českých vodách. Tedy takové, které sem byly zavlečeny člověkem. V čem aktuálně vidíte velké nebezpečí v českých vodách a proč?

Na otázku „proč“ je jednoduchá odpověď. Zvířecí invazní druhy jsou obvykle nosiči chorob, jež mohou zdecimovat celé původní populace. Anebo jsou natolik agresivní a dravé, že vytlačí přirozenou populaci, a u nás pak mizí každým rokem poměrně raketovým tempem řada původních druhů, což je z hlediska rozmanitosti přírody rozhodně škoda.

Mykolog: Kácí se obrovské plochy, houbařům mizí celé lokality. Nechovejte se kořistnicky

sinfin.digital