Chřipková vlna přijde do Česka v listopadu. Má smysl se očkovat?

Lenka Petrášová

Do Česka přišly vakcíny na chřipku. Je důvod, proč by se jimi lidé měli nechat očkovat? A máme se bát návratu mnohem horších smrtelných chorob, jako jsou černý kašel, neštovice, spalničky? Nejen o tom jsme si povídali s Jiřím Beranem, odborníkem na vakcíny a profesorem „cestovní“ medicíny.

Proč bych se měla nechat očkovat? Ptám se proto, že kdo z mých známých to udělal, tak stejně pak onemocněl…

Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby se nechaly proti chřipce očkovat všechny starší osoby nad 65 let. A pak ty, které mají nějaké chronické onemocnění. Vzhledem k tomu, že v Česku je kolem milionu diabetiků, tak očkovat by se měl nechat každý druhý nebo třetí člověk.

A proč tedy?

Chřipka je těžké a závažné onemocnění. Umírá se na ni, to není legrace. Začíná vysokou teplotou, suchým dráždivým kašlem, a ten člověk je tak slabý, že se nezvedne z lůžka. S pravou chřipkou si prostě sami k doktorovi nedojdete. Proti takové drsné formě chřipky samozřejmě očkování funguje. A to je velmi dobré sdělení, protože to mnoha lidem rozhodně pomůže.

A jinak ti, kteří po očkování onemocněli, s největší pravděpodobností prodělávají jen podobné onemocnění, jako je chřipka. Ne chřipku samotnou.

Komunisté ji zbili do bezvědomí. Rakša přesto vzala vinu na sebe a zachránila několik lidí

sinfin.digital