Praha na nás svádí problémy, nejsme její servis, říká středočeská hejtmanka

Vztahy mezi pražským magistrátem a Středočeským kraje nikdy nebyly ideální, s nástupem nové koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu se rozhodně nezlepšily. Obě strany se sešly minulý týden poprvé od loňských voleb, tedy téměř po roce. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v rozhovoru pro INFO.CZ neskrývá překvapení, že pražský magistrát vypracoval plán rozvoje kraje, aniž by jej o to někdo prosil. Rozporů mezi oběma institucemi ovšem panuje celá řada.

Jak se vám spolupracuje s novou koalicí na pražském magistrátu?

Minulý týden jsme měli první společné zasedání rad Středočeského kraje a Prahy, tedy skoro rok po vzniku nové pražské koalice, ale jinak spolupráce na úrovni náměstků a radních funguje průběžně. Já jsem s panem primátorem jednala poprvé na jaře letošního roku a právě při té příležitosti jsem navrhla společné jednání rad. Tato praxe se nám s jinými kraji osvědčila.

Vzájemně se s Prahou potřebujeme a jeden bez druhého se v mnoha případech neobejdeme. Samozřejmě ta spolupráce je trochu komplikovaná, když často od představitelů města slyšíme, že za jeho problémy stojí Středočeši. Teď nemyslím politickou reprezentaci kraje, ale naše obyvatele, kteří do Prahy dojíždějí například za prací. Takovouto argumentaci nemohu přijmout. Navíc velké procento těch, co dojíždí, má trvalé bydliště v Praze a do Středních Čech se odstěhovali takzvaně „z města“. Náš kraj jim také poskytuje například zdravotní a sociální služby, přitom u nás nejsou hlášení a daně platí v Praze.

Půr: Dozrál čas na defenestraci. Aktivisté z magistrátu chtějí kontrolu nad historií

sinfin.digital