Jak bojovat s Babišem v čase, kdy už není stíhaný? Před opozicí je velká výzva

Sněmovní opozice až na výjimky tápe. Neví, jak adekvátně reagovat na situaci, kdy v čele vlády náhle nestojí trestně stíhaný premiér. Do kritiky Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo investovali téměř všichni aktéři až příliš politického kapitálu, příliš se na to soustředili. Přitom nejpozději od voleb v roce 2017 musí vědět, že „antiBabiš“ nefunguje. Rozhodnutí Městského státního zastupitelství teď od základu změnilo kulisy politického střetu v Česku, ale nevládním stranám by mohlo v tomto ohledu paradoxně pomoct.

A ještě jeden efekt nelze po událostech posledních týdnů vyloučit: Pokud politici kvůli Babišovu trestnímu stíhání striktně odmítali být s ním v koalici, je otázka, zda někteří z nich nezačnou v tomto ohledu pragmaticky otáčet. Typicky to lze ilustrovat na občanských demokratech. ODS nikdy ve své historii nebyla v opozici déle než dvě volební období za sebou. Lze tedy logicky předpokládat, že teď ve straně začnou sílit hlasy těch, kteří budou volat po návratu k moci i v momentě, kdy se někdejší nejsilnější pravicové straně opět nepodaří vyhrát volby. A tomu zatím vše nasvědčuje.

„Domnívám se, že Andrej Babiš a hnutí ANO téměř jistě vyhrají příští sněmovní volby, otázkou je, s kým by mohli vytvořit koalici,“ klade si řečnickou otázku v rozhovoru pro INFO.CZ politolog Ladislav Cabada. A pokud Babiš zůstane na „svých“ třiceti procentech a nikomu z konkurentů se nepodaří dostat před něj, bude si moct vybírat. Programově je jeho hnutí natolik amorfní, že si lze bez problému představit, kterak vládne prakticky s kýmkoli. Piráty nebo ODS počínaje, Okamurovou SPD nebo komunisty konče.

Analytik Medianu: Babiše nyní téměř nelze porazit. Vládu složí i po příštích volbách

sinfin.digital