Zaměřeno na ekologii: Filmaři jedou do Jihlavy hromadnou dopravou, stopku mají i plasty

Jan Januš

Nadcházející 23. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se vedle kinematografie zaměří rovněž na ekologii. Nedogmaticky, spíše pokusně. Zahraniční hosté tak do České republiky přicestují ideálně přímými lety, i když budou dražší než ty s přestupem, nebo ještě lépe vlakem. Z Prahy do Jihlavy pak nepojedou auty, ale hromadnou dopravou. A změny čekají třeba i festivalové rauty a další občerstvení, plánuje ředitel festivalu Marek Hovorka.

Festival k těmto krokům přistupuje pokorně, netvrdí, že se rovnou vydává tou jedinou možnou cestou. Své počínání chce podle Hovorky postupně vyhodnocovat a třeba i inspirovat další festivaly.

Do role ekologického ombudsmana Hovorka angažoval enviromentálního filozofa Ľuboše Slováka. „Ekologické téma obsahují některé filmy a diskuse, ale naším cílem je proměnit chování nás jako pořadatelů i hostů a diváků. Nejde o jednorázový projekt, ale dlouhodobý závazek. I proto jsme zřídili pozici ekologického ombudsmana, který nám se změnami pomůže,“ vysvětluje ředitel festivalu.

Januš: Nabarvené ptáče nakročilo k nominaci na Oscara, komeční trhák z něj ale nejspíše nebude

sinfin.digital