„Čeká vás poslední sprcha.“ Úniková hra na motivy Osvětimi sklízí kritiku v Česku i v zahraničí

Lucie Štěchová

Tematické hry, ve kterých se parta lidí nechá zamknout v místnosti a pak se z ní snaží uniknout ve stanoveném čase tím, že pomocí různých stop a indicií řeší hádanky, se těší čím dál větší oblibě. Hra na motivy koncentračního tábora Osvětim, kterou si zájemci mohli zahrát od července v Praze, ale budí spíše pohoršení a rozpaky. „Žádáme vás, abyste hru okamžitě stáhl,“ vyzval jejího provozovatele zástupce památníku, který si dnes připomíná pětasedmdesátileté výročí osvobození. Společnost v pátek v podvečer výzvu vyslyšela a hru pozastavila.  

„Vydejte se s přáteli na zajímavou únikovou hru a vciťte se do kůže obětí koncentračního tábora v Osvětimi. Čeká Vás ,poslední sprcha‘! Avšak s tím rozdílem, že vy se z této místnosti můžete dostat živí,“ lákal ještě v pátek odpoledne na nevšední zážitek na svých webových stránkách producent únikových her Dostaň se ven.

Tamtéž zároveň upozorňoval, že kvůli efektům, které mají nastolit „autentickou atmosféru“, není hodinu trvající hra vhodná pro těžké astmatiky. Vycházíme-li z tohoto předpokladu, na hráče mohla čekat kouřová kulisa coby imitace plynu, kterým nacisté za války zabili statisíce lidí. 

Ačkoliv společnost na sociálních sítích avizovala, že si je vědoma citlivosti tématu a zdůrazňovala, že bere problematiku zcela vážně, zaznívá na její adresu silná kritika. „Vaše hra je daleko za hranicí veškeré etiky, morálky a ohleduplnosti. Kolik si myslíte, že se tam odsud dostalo lidí ven živých? To není hra, to byla velmi krutá realita. Vydělávat na tomto tématu je ohavnost. Stáhněte tuto hru a nedělejte ostudu České republice,“ vzkázala například společnosti jedna z uživatelek na facebooku.

Společnost v reakci zdůrazňovala, že si uvědomuje, že spoustě lidem se nápad líbit nebude, protože se jedná o citlivou historickou skutečnost. „Únikovou hru jsme se rozhodli sestavit právě z toho důvodu, aby se poukázalo právě na tuto situaci. Jedná se hlavně o uvědomění této nedávné historie,“ hájila se. Soudě dle reakcí marně. „Co chystáte dál? Vypálení Lidic (za vlastní kanystr s benzínem sleva), nebo Pankráckou sekyrárnu? Evidentně Vám pane Pavle vůbec nedochází, čeho jste se dotkl. A soudě podle vašich reakcí Vám to nedojde nikdy,“ odhadoval spisovatel Jiří Padevět.

Pochopení nenašla hra ani u ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta. „Zneužívat systematického vyvražďování židovského etnika z doby druhé světové války ke komerčním aktivitám, navíc způsobem hrubě deformujícím historické skutečnosti, jako je tomu právě v uvedeném případě, považuji za projev ignorance, cynismu a hyenismu,“ uvedl Pavlát pro INFO.CZ.

sinfin.digital