Sestra roku: První den jsem myla popáleného, pak brečela ve skladu a chtěla skončit

Lenka Petrášová

Vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačním oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Ivana Trnková je nejnovější vítezkou celorepublikové soutěže Sestra roku. Tvrdí, že sama nikdy nezapomene na svůj první pracovní den, kdy nedokázala pomalu ani omýt popálená ústa pacientovi, který téměř uhořel. Ten den skončila plačící v kumbále a byla přesvědčená, že do práce už zítra nejde. Je tak ráda, že se rozběhl systém pomoci pro vyhořelé nebo jinak psychicky ohrožené zdravotníky. I proto, že například právě sestry z vinohradské nemocnice letos v březnu musely zpacifikovat střelce s pistolí v ruce, který jednho člověka postřelil a druhého zabil. V rozhovoru pro INFO.cz ale komentuje třeba i problémy s chybějícími sestrami či jejich platy. 

Jak dlouho pracujete jako sestra a co vás k té práci přivedlo, když je to z pohledu veřejnosti sice záslužná práce, ale taky dost otročina?

Ve vinohradské nemocnici pracuji od roku 1986. Teď na klinice anesteziologie a resuscitace jako vrchní sestra. Zdravotní sestrou jsem chtěla být už od malička. Původně jsem ale chtěla pracovat u dětských pacientů, a tak jsem se také na dětské oddělení hlásila. V době, kdy jsem začínala, ale nebyla tak velká možnost volby. V nemocnici tehdy chyběly sestry na oddělení popálenin, konkrétně na JIP, a tam jsem také byla přiřazena.

Právník: Lužická nemocnice už neměla ani na rohlíky, skončilo to smrtí. Kolaps hrozí i jinde, přijde vlna žalob

sinfin.digital