Krachující malé nemocnice? Musejí se změnit, současná síť není udržitelná, říká Vojtěch

Lenka Petrášová

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) řeší v posledních týdnech poměrně klíčové věci: Krachující nemocnici Rumburk, chybějící léky v lékárnách, nové zákony, které by umožnily pacientům snáze se domoci léčby nebo a kritiku odborářů, že nechce rozpustit rezervy zdravotních pojišťoven do platů zdravotníků. Ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ přiznává, že nemocnice sice krachovat nebudou, ale mnohé se budou muset změnit třeba na léčebny dlouhodobě nemocných. A že léky v lékárnách ještě nějaký čas chybět mohou.

Mluvíme spolu jen pár hodin poté, co sněmovnou prošel hodně sledovaný zákon o léčivech. Ten měl mimo jiné zabránit tomu, aby českým pacientům chyběly léky v lékárnách. Materiál však prošel v podobě, ke které ministerstvo dalo nesouhlasné stanovisko. Co nám tedy přinese? Je to vůbec úspěch?

Považuji to za úspěch, protože především takto prošla nadstavba elektronického receptu. Dlouho očekávaná všemi odborníky. Dává totiž možnost nahlížení do lékového záznamu pacienta, což by mělo zabránit negativním účinkům užívání rozdílných léčiv. Bez toho by byl celý elektronický recept jen polovičatý.

Lékaři, lékárníci i kliničtí farmaceuti, což jsou vlastně nejlepší odborníci na oblast nežádoucích lékových interakcí, budou smět nahlížet do toho, co pacient bere za léky. Takže dnes tu máme skutečně komplexní elektronickou preskribci, kterou by nám mohly závidět mnohé země na Západ od nás. Takto dobře nastaveno to skutečně má málokterý stát. No a povedlo se taky prosadit hrazení léčebného konopí z 90 procent zdravotní pojišťovnou, pro pacienty je to věřím velmi dobrá zpráva.

Nejdřív americký sen, pak podvod, insolvence a sebevražda. Zázračné dítě Lukáš Hakoš se zabil

sinfin.digital