Bakala vládu podvedl, přesto mě šokuje, jak lehce o osudu OKD rozhodla, říká Černohorský

Předseda sněmovní vyšetřovací komise Lukáš Černohorský (Pirátská strana) v rozhovoru pro INFO.CZ připomíná, že pro řadu ministrů vlády, která rozhodovala o prodeji OKD, bylo důležité nepustit tam finančního žraloka. „Vládě šlo o stabilizaci regionu, chtěla podnik prodat někomu, kdo je spojený s regionem, někomu, kdo chce přispět k jeho rozvoji, restrukturalizaci a sociálnímu smíru,“ říká. Pokud by podle něj věděli, že společnost KARBON INVEST bude kupovat Zdeněk Bakala, tedy finanční žralok, který není spojen s regionem, vláda by z toho možná vycouvala a vypsala veřejnou soutěž. Přesto je podle něj zarážející, s jakou lehkostí ministři o osudu OKD rozhodli.

Pokud bych měl co nejstručněji popsat závěry sněmovní vyšetřovací komise k OKD, řekl bych asi toto: OKD je vytunelována, na byty z bytového fondu OKD jejich nájemníci čekají marně. Základní otázka zní: lze ještě něco napravit?

Oprostím se od trestněprávních záležitostí, které budou řešit nezávislé orgány činné v trestním řízení. Pokud bychom se zaměřili na zmiňovaný bytový fond, který podle našeho názoru stát vložil do OKD v rozporu s tehdejšími zákony, tak zde je ještě možnost, že by ministerstvo financí přehodnotilo své rozhodnutí a podalo určovací žalobu. Stát by tak mohl nabýt zpět v rámci katastru nemovitostí svůj majetek.

Dále je třeba zvážit to, že by se Česká republika obrátila na Evropskou komisi a poskytla jí správné a přesné informace o privatizaci minoritního podílu OKD. Protože když jsme procházeli odpovědi Evropské komisi, které z Česka odcházely v letech 2006 a 2010, zjistili jsme, že v nich byla spousta nesprávných, zavádějících a nepravdivých informací.

Půr: Konec falešného spasitele. Poslanecká komise strhla Bakalův pečlivě budovaný nátěr

sinfin.digital