Stehlík: Civilista nemá u útvaru šanci, proto se musí o veterány starat voják

Jan Januš

Dne 11. listopadu si tradičně připomínáme konec první světové války a s ním rovněž Den válečných veteránů. Těch je v České republice téměř 16 tisíc. Většina z nich se zapojila do konfliktů z poslední doby, účastníků druhé světové války se statusem válečného veterána máme už „jen“ 343. Péči o ně má na starosti vojenský historik Eduard Stehlík, který stojí na ministerstvu obrany jako plukovník v čele odboru pro válečné veterány. Mluvili jsme spolu ještě před tím, než se v médiích objevily informace o plánu na zcivilnění vedení tohoto odboru, což by patrně znamenalo Stehlíkův konec ve funkci. I toto téma ale rozhovorem poměrně jasně prostupuje a z plukovníkových odpovědí je zcela jasné, jak vážně svou práci bere. 

„Pokud máme být hrdí na vlastní stát i předky, musíme vědět o hrdinech. Ti často šli proti hnědé a pak i proti rudé totalitě. A jedním z největších zločinů komunistů před listopadem 1989 bylo, jak se k nim chovali a navíc je takřka dokonale vymazali z dějin,“ říká plukovník Stehlík v rozhovoru pro INFO.CZ. O plánech na změny ve vedení odboru informovalo v pátek Euro.cz.

Kolik je v současnosti v České republice válečných veteránů?

Mnoho lidí si patrně představí, že se staráme jen o dědečky a babičky, hrdiny druhé světové války, ale opak je pravdou. Kapitola druhoválečných veteránů se bohužel pomalu uzavírá. Na začátku listopadu jich bylo v celé České republice 343, což už je velmi malý počet. Když jsem v březnu 2014 přebíral funkci ředitele odboru pro válečné veterány, tak jich bylo 1427. Průměrný věk je 95 let. Čas je však neúprosný a pomalu se blíží doba, kdy se rozloučíme s tím posledním.

Kandidatura na prezidenta? Bral bych ji jako službu státu, říká generál Pavel

sinfin.digital