Technologičtí giganti vládnou, stali se nedotknutelní. Jejich rozbití je nutností, tvrdí Tříska

Z technologických gigantů je problém, stali se nedotknutelní, říká ve velkém rozhovoru pro E15 jeden ze spoluautorů transformace hospodářství někdejšího Československa po roce 1989 Dušan Tříska. Jak hodnotí posledních 30 let a v jaké kondici se Česko nachází?

Máte čas sledovat současná politická rozhodnutí? Zvenčí se může zdát, že je čím dál více ohrožen takzvaný demokratický kapitalismus. Mám na mysli, jak se prezidentu Miloši Zemanovi například daří ovlivňovat, kdo smí být ve vládě, byť to nemá ve svých pravomocích.

Bohužel demokratický kapitalismus, ten, který jsme budovali, se začal rozpadat po celém světě. Částečně jsou za tím i technologie, ale světový trend je tu už mnoho let. Samozřejmě s tím, jak se rozpadá standardní systém politických stran, se zvyšuje loajalita k takzvaně silnějším osobnostem. Když to vztáhneme na Česko, panu Zemanovi ani panu Babišovi rozhodně nefandím, ale ve srovnání s jejich soupeři jsou alespoň osobnostmi. A je smutné, že nemají konkurenci.

Kdo jsou tedy vaši favorité?

Jako libertarián jsem samozřejmě volil Svobodné. Objevila se Trikolóra, ale spíš to vypadá, že k volbám nepůjdu. Nejsem ještě rozhodnutý.

Proč byste k volbám nešel?

Protože přestávám věřit systému.

Nynější stav ÚSTR je tragický. Jde o Bludného Holanďana, říká poslanec a historik Žáček

sinfin.digital