Jeden mrtvý každých 15 minut. Zázrak jménem antibiotika se vyčerpal, za dveřmi je globální problém

Lenka Petrášová

Alarmující zprávu nedávno vydalo americké Centrum pro prevenci nemocí. Popisuje, jak klesá účinnost antibiotik, respektive jak roste tzv. antibiotická rezistence. A přestože se dokument věnuje situaci v USA, jedná se o globální krizi, která může mít dramatické dopady. „Přestaňme mluvit o tom, že se ‚post-antibiotická‘ éra blíží. Už nastala,“ vystihují to vědci.

„Každých patnáct minut zemře v USA jeden člověk, protože antibiotika už nejsou efektivní… To je 35 tisíc mrtvých ročně,“ začíná text serveru Vox, který se zprávě amerického centra věnuje. „Celkem 700 tisíc lidí umírá každý rok po celém světě na nemoci odolné vůči lékům. A pokud neuděláme radikální změnu, může to číslo do roku 2050 stoupnout na 10 milionů.“

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs na dotaz INFO.CZ odhaduje, že závažnost problému u nás bude podobná. Používáme sice jiná antibiotika, ale ta jsou pro vznik odolnějších bakterií ještě příhodnější. Čeští lékaři častěji předepisují ta širokospektrální, která sice zabírají proti více nemocem, ale mají i vyšší potenciál vytvářet rezistenci než ta úzce zaměřená, jako je třeba „obyčejný“ penicilin.

Krachující malé nemocnice? Musejí se změnit, současná síť není udržitelná, říká Vojtěch

sinfin.digital