Dostál: Pekarová Adamová má dva úkoly - oslovit voliče mimo Prahu a najít spojence

Novou předsedkyní TOP 09 je Markéta Pekarová Adamová. Svůj hlas jí v neděli dopoledne dalo něco přes 53 procent delegátů sněmu TOP 09. V absolutních číslech jich bylo 96, jejího protikandidáta volilo o patnáct delegátů méně. Potvrdily se tedy předsněmovní prognózy, volba to byla nebývale těsná. A potvrdilo se také, že jejím prvním místopředsedou bude právě poražený z volby o šéfa strany Tomáš Czernin. Nový tandem ve vedení strany čekají dva stěžejní úkoly - oslovit voliče mimo Prahu a najít předvolební spojence.

Volba mimo jiné potvrdila, že si v TOP 09 stále zachovávají poměrně silný vliv její zakladatelé Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, Czernin byl a je jejich muž. „Znám se s ním spoustu let, byl to kamarád mého tatínka od peřinky. Mám k němu možná i tatínkovský vztah,“ řekl mi včera Czernin na adresu Karla Schwarzenberga. „Mirek Kalousek je zase můj kamarád, je o čtrnáct měsíců starší. Jsme vrstevníci,“ dodal. Už když jsem ale v sobotu s oběma kandidáty na předsedu mluvil, Pekarová Adamová se mi jevila energičtější, byla víc ve střehu, pregnantněji formulovala, měla větší tah na branku.

Z ankety, kterou jsem s ní a Czerninem dělal, si člověk udělá vcelku přesný obrázek o tom, jaké má preference, kam chce stranu směřovat. Preferuje federativní Evropskou unii před Evropou národních států, je pro přijetí eura, za ideální předvolební partnery označila dle očekávání STAN a KDU-ČSL, avšak také třeba ODS. Před jádrem preferuje obnovitelné zdroje a je pro spoluúčast pacientů ve zdravotnictví. TOP 09 podle ní musí ve volbách uspět tak, aby po nich mohla mluvit do sestavování vlády. S ohledem na dlouhodobé preference jde o silná slova.

Pekarové Adamové je jasné, že se bude muset pravidelně objevovat v regionech. TOP 09 je v současnosti prakticky pouze pražskou stranou. Klíčová otázka tedy zní, jak chce oslovit lidi mimo metropoli. O tom jsem s ní mluvil ve velkém rozhovoru už na konci srpna. „Musíme s lidmi především mluvit, musíme za nimi jezdit. Lidé oceňují osobní kontakt a oprávněně chtějí mluvit s těmi, kteří politiku reprezentují. Samozřejmě i naši členové, kteří v regionech jsou, musí víc mezi lidi. Musí být daleko aktivnější. A většina z těch, se kterými jsem během léta mluvila, mě právě toto přislíbila,“ řekla mi tehdy.

sinfin.digital