30 let svobodného podnikání pohledem žen: Komunismus nás na to ideálně připravil, glosuje Putnová

Lenka Petrášová

Třicet let u nás neslaví jen demokracie, ale také podnikání. I když komunistický režim oficiálně povolil drobným živnostníkům podnikat už v roce 1988, ve skutečnosti té možnosti využilo jen málo lidí. „Doba komunismu paradoxně pomohla ženám, aby měly odvahu vrhnout se po revoluci do byznysu. Ony totiž byly zvyklé, že existuje pracovní povinnost a že pak musí stihnout druhou směnu – děti, domácnost, vaření. Ideální předpoklad pro vznik odolných podnikatelek,“ říká Anna Putnová, bývalá poslankyně za TOP 09, první žena v čele Vysokého učení technického v Brně a spoluzakladatelka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek.

„Jsem profesorkou ekonomie a mám odbornost v zahraničně-obchodní politice,“ uzemnila europoslankyně Molly Scott-Cato poslance Roberta Rowlanda, když ji na jednání Evropského parlamentu položil otázku, jak si může být tak jistá, že se ekonomika po brexitu propadne, když nemá ekonomické vzdělání. O podobných zkušenostech s podceňováním dnes vyprávěly české podnikatelky na konferenci Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek.

„Když se já někde rozohním, a to docela umím, tak mě každý začne vnímat jako neurotické stvoření, které by potřebovalo neurol nebo aspoň čokoládu. Když totéž udělá muž, tak je to chlapák. Ženy sice u nás necháme podnikat za stejných podmínek jako muže, ale pak by měly skončit v pět a postarat se doma o děti,“ popsala svoje dojmy Helena Valtrová, generální ředitelka pražského hotelu Emblem a bratislavského kongresového hotelu Yasmin, které mají dohromady roční tržby šest milionů eur. „A když jim ještě k tomu vyprávím, jak plánujeme mít robotickou recepci a robota, který udělá hostům check-in a check-out, a nestudovala jsem hotelovou školu, ‚jenom' prestižní práva v Londýně, tak si stejně klepou na čelo, co jim to tady kecám,“ směje se podnikatelka.

Český podnikatel v Angole: Země jde nahoru a uznává nás, měli bychom se do ní vrátit

sinfin.digital