Podplaval Lipno a zmizel. Útěk českého potápěče do Rakouska zůstává dodnes záhadou

Když rakouský sedlák Johann Hörschläger potkal ráno 25. září 1989 na  rakouské straně Lipna muže kráčejícího lesem v potápěčském obleku, měl z tohoto setkání málem smrt. O den později už o tajemném potápěči, který utekl pod vodou z komunistického Československa, psaly všechny rakouské noviny. Po třiceti letech však stále není jasné, zda se jednalo o hrdinský útěk, nebo akci komunistické rozvědky.

 

Zdánlivě jednoduchý příběh o unikátní cestě za svobodou, který se INFO.CZ pokusilo zmapovat, totiž i s velkým odstupem stále doprovází řada nezodpovězených otázek. Jistá je pouze jedna věc. Okolnosti údajného útěku českého potápěče přes hranice pouhé dva měsíce před sametovou revolucí by mohly směle sloužit jako námět pro špionážní román.

Jeho hlavním aktérem je Josef Falta, v roce 1989 redaktor tehdejšího deníku Jihočeská pravda v Českých Budějovicích a také amatérský potápěč. V době útěku mu bylo 31 let. Právě tento novinář se bez jakýchkoliv pochybností zjevil v lese rakouskému sedlákovi s tím, že podplaval Lipno a unikl pozornosti pohraničníků. Sedlák údajně prokřehlého a vyčerpaného muže vzal k sobě domů, nalil mu vodku a horkou polévku a zavolal policii.

Zeman je dítě, které si rádo hraje. Abolice Babišovi by ho o tu hru připravila, říká Zlámalová

sinfin.digital