Těžba lithia v Česku znovu na scéně. Do hry o „bílé zlato“ vstupuje důlní firma ČEZu

Jan Hrbáček

Z těžby lithia v Krušných horách se v České republice v posledních pár letech stalo silné politické téma. Informace o tom, že hodlají tento cenný nerost těžit soukromé zahraniční firmy, sehrála poměrně velkou roli při posledních parlamentních volbách. Po letech takřka úplné nečinnosti se zaktivizoval stát, který aktuálně chystá plány, jak bude nakonec těžit nerost budoucnosti, využitelný v moderních technologiích, sám. Vyplývá to z „Informace o postupu prací při vyhodnocování ložisek nerostných surovin“, která byla vypracována pro kabinet premiéra Andreje Babiše.

Těžit lithium by, vyjma privátních těžařů, nově chtěla společnost Severočeské doly. Ta je jako takzvaná řízená osoba součástí koncernu akciové společnosti ČEZ. Severočeské doly svou těžební činnost provozují v Severočeské hnědouhelné pánvi na dvou odloučených lokalitách Tušimice a Bílina. Doly Bílina jsou producentem nízko sirnatého tříděného a energetického uhlí. Doly Nástup Tušimice ročně produkují řádově 23 mil. tun uhlí a jsou největším producentem hnědého uhlí v České republice.

Z analýzy pro vládu, kterou Ekonomický deník získal, vyplývá, že státní podnik DIAMO předložil ministerstvu průmyslu a obchodu v červnu 2019 průběžnou zprávu o výsledcích zkoumání naleziště na Cínovci, severní části – (SEV je zkratka studie ekonomické výhodnosti – pozn. red). „V SEV Cínovec je navržena otvírka a dobývací metoda včetně způsobu úpravy s kapacitou dolu 400 kilotun za rok těžené a zpracovávané suroviny. Všechny fáze produkčního života dolu od projektu po zahlazování následků po hornické činnosti byly nákladově oceněny a zahrnuty do ekonomického vyhodnocení,“ stojí v informaci pro vládu.

Tomský: Britové opustí EU stoprocentně na konci ledna. A pak budou děsivě zklamáni

sinfin.digital