Babiš: Bakala zdevastoval celý kraj, podvedl lidi a my teď za něj musíme zachraňovat OKD

urm

Premiér Andrej Babiš ve svém pravidelném týdenním hlášení na Facebooku ostře zaútočil na miliardáře Zdeňka Bakalu. Stát totiž musí opět zachraňovat OKD, která dříve Bakalovy patřila. Firma se potýká nejen s klesající cenou uhlí, ale také s výpadkem těžby po tragickém výbuchu na Stonavě, při němž zahynulo 13 horníků.

„Zdeněk Bakala zdevastoval celý kraj a k tomu podvedl lidi, připravil je o 40.000 bytů. Firmu a pracovní místa jsme museli zachraňovat my, když jsem dělal ministra financí. Převzali jsme odpovědnost nejen za 7 tisíc zaměstnanců, ale i za celou firmu, která sice byla v absolutním rozkladu, ale pořád na ni závisel průmysl v regionu,“ uvedl Babiš.

Sám očekává, že současné vedení OKD firmu restrukturalizuje a navýší těžbu. Firma podle Babiše má hotovost, ale i tak se musí dělat sanace, s nimiž zjevně pomůže stát. Pomoci se zřejmě od státu dočká i další ostravský podnik, huť Liberty Ostrava, bývalého ArcelorMittal.

„Bývalí vlastníci ArcelorMittal si mezi roky 2013 až 2017 vyplatili téměř 50 miliard korun a podniku teď chybí prostředky na investice. My jsme připravení současnému majiteli pomoct s národními i evropskými fondy, pomůžeme jim vybudovat energetický přivaděč, ale rozhodně nejsme ochotni platit za účty zahraničním vlastníkům. Jsou to oni, kdo musí začít s investicemi,“ dodal Babiš.

sinfin.digital