Rok 2019 v politice: Evropské i světové trhliny se zvětšovaly, my se ocitli v bezčasí

Politolog Milan Znoj v rozhovoru pro INFO.CZ komentuje politický vývoj v roce 2019. Pokud jde o Česko, pouze rodící se klimatické hnutí a Milion chvilek pro demokracii podle něj zkusily nakousnout něco z budoucnosti, jinak jsme byli v politickém bezčasí. „Téměř rituálně jsme si připomínali dny, minuty a vteřiny před i po listopadu 1989, a tak jsme se přesazovali zpět do minulosti a pokoušeli se občerstvit ztracenou vodou. Mezitím se ovšem zvětšovaly evropské i světové trhliny a nikdo nebude čekat na to, až slavně – nebo spíše neslavně – vyřešíme střet zájmů Andreje Babiše a jeho Agrofert,“ uvažuje politolog. 

Jak hodnotíte politiku v roce 2019?

Světová politika je v dramatickém pohybu. A přestože vidíme jenom trhliny, tektonické změny jsou dalekosáhlé. Spojené státy sice nadále zůstaly strážcem demokracie ve světě, ale začaly osahávat meze své hospodářské a politické moci. Multilateralismus byl odmítnut, ale unilateralismus se ukazuje být u konce s dechem.

USA zabředly do konfliktů na Blízkém východě a nemají po ruce žádná „dobrá“ řešení. Chtějí odejít z Afghánistánu, ale nemohou. Válka proti Islámskému státu byla opakovaně prohlášena za skončenou, ale svým způsobem pořád trvá a v Sýrii jim zůstal jediný spojenec, tedy Kurdové, díky nimž se ovšem dostaly do sporu s Tureckem, což začalo ohrožovat světovou bezpečnostní doktrínu založenou na NATO.

Čína je na vzestupu ve všech směrech a Spojeným státům už přestaly stačit „soft“ nástroje jejich dominance. Stále častěji musí své ekonomické požadavky spojovat s politickým zastrašováním. Snaha snížit obrovský obchodní deficit je však vede do politických konfliktů s mnoha zeměmi, mimo jiné i s Evropou. V transatlantismu to skřípe. Zatím se nestalo nic zlomového, ale v Trumpově podání to byl a zřejmě bude sloní tanec mezi vejci.

A co vývoj v Evropě?

Po pádu komunismu se v Evropě řešilo dilema, zda je na pořadu rozšíření nebo prohloubení evropské integrace. Po několika desetiletích rozšiřování se však EU ocitla takřka před rozkladem. Na pořadu zjevně není ani další rozšíření a těžko mluvit o prohloubení, plíživě se naopak prosadila odstředivá koncentrace.

Půr: Klíčový moment pro Česko 2019? Babišova návštěva u Trumpa změnila směřování země

sinfin.digital