Chceme do vlády. Stát je vedený nýmandsky, ministři problémy sami přikrývají, říká Bartoš

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš jede na víkendové celostátní fórum strany s jasným cílem: obhájit post předsedy a následně stranu dovést po příštích sněmovních volbách do vlády. V obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ Bartoš popisuje vyhlídky Pirátů, obhajuje jejich postup po komunálních volbách v Praze, v Brně a Ostravě, kritizuje politiku vlády v klíčových resortech a odtajňuje způsob, jakým se Piráti chystají na letošní krajské a senátní volby.

O víkendu je v Ostravě celostátní fórum Pirátů. Mimo jiné si zvolíte nové vedení. S čím tam pojedete? Co od akce čekáte?

Jedu do Ostravy obhajovat pozici předsedy. Nominace mám od členské základny i od většiny krajů. A pokud se v politice prakticky vždy říká, jak je následující rok důležitý, tak tady dnes platí, že ty dva roky, což je mandát vedení Pirátů, které máme před sebou, budou zásadní. Už jsme se etablovali jako sněmovní i senátní strana, máme své zástupce v europarlamentu, jsme ukotvení v komunální politice a nyní musíme uspět také ve volbách krajských. Pokud teď máme devět krajských zastupitelů, po volbách jich chceme mít desetkrát tolik, aspoň sto.

Mimo to musíme realizovat náš program na centrální úrovni. Před koncem roku jsem bilancoval dva roky Pirátů ve sněmovně a vycházíme z toho velmi dobře. Pokud jde o naše předvolební priority, řadu z nich jsme již splnili. Zároveň musíme reflektovat, že strana roste a že se blíží také právě krajské volby. Do Ostravy tedy jedu mimo jiné s vizí zvyšování kompetencí našich politiků, a to jak s výhledem na krajské volby, tak s výhledem na volby sněmovní, do kterých Piráty povede vedení zvolené o víkendu. A my máme ambici být po příštích sněmovních volbách součástí exekutivy. V tom bude největší úkol nového vedení.

Pokud jde o volbu předsedy, máte dva protikandidáty. Nepředpokládám, že byste post neobhájil, do jaké míry jde tedy o skutečný souboj, a do jaké je to pouze mediální hra?

Piráti mají vnitrostranickou demokracii. Kandidaturu na jakýkoli stranický post lze získat buď nominací členské základny, anebo nominací z kraje. A Vojtěch Pikal i Mikuláš Ferjenčík obdrželi nominace z krajů, za které byli zvoleni do sněmovny. A přestože věřím, že mandát předsedy obhájím, v žádném případě nejde o slabé kandidáty nebo o kandidáty pro formu. Oba byli už dříve členy republikového předsednictva. Mikuláš je šéf mediálního odboru strany, Vojta je místopředseda sněmovny.

Každý z nich tedy nabízí nějakou vizi a já si myslím, že je to pro stranu zdravé. Je tam soutěž, střet nějakých koncepcí a já si myslím, že tam představí své vlastní perspektivy nebo akcenty, které zatím v Pirátské straně tolik nerezonují. Mikuláš se dlouhodobě věnuje především ekonomickým otázkám a je třeba pravda, že ekonomický program, který jsme představili před volbami v roce 2017, se musí ještě dopilovat. Vládní angažmá předpokládá, že budeme mít jasně zpracované reformní kroky. A nejde jen o snižování zdanění práce a zásadní zjednodušení daní tak, aby jim každý rozuměl, ale o skutečnou rekonfiguraci systému.

A Vojta, jak jsem už říkal, vede dva roky sněmovnu, je kompetentní v procesních a jednacích záležitostech, což je věc, jak sám už kdesi řekl, která mu ve vedení strany chyběla nebo chybí. Sice neznám všechny nuance jednacího řádu, myslím ale, že ho znám, nicméně na formálnosti nebazíruji. Vedení musí být v každém případě složené tak, aby to byl mix silných osobností, přičemž pozice předsedy je stále nejviditelnější. A já si myslím, že je to pozice, ze které dokážu dát straně nejvíc. Jsem přesvědčený, že mám sebereflexi. Pokud bych to takto necítil, post předsedy bych neobhajoval.

Holec: Minářovi chvilkaři jedou do krajů. Budou to poslední chvilky přátelství s opozicí? 

sinfin.digital