Piráti rozhodnou o Bartošovi. Znalci odhalují, co stranu brzdí a kde má Achillovu patu

Piráti si na víkendovém sněmu vyberou nové vedení. Velkých překvapení se nedočkáme a post předsedy skoro jistě obhájí Ivan Bartoš, který stranu povede do dalších voleb. Po nich chtějí Piráti usednout ve vládě, přestože jejich preference spíše stagnují a strana není zrovna jednoduchý koaliční partner. Možnosti a limity Pirátů jsme před sněmem rozebírali s analytikem Lukášem Jelínkem a politologem Lubomírem Kopečkem.

Piráti jsou ve sněmovně už přes dva roky a podle některých volebních modelů dokonce představují druhou nejsilnější stranu v zemi. Nevyhnuli se za tu dobu ožehavým okamžikům a kontroverzím, přesto Lukáš Jelínek i Lubomír Kopeček hodnotí jejich dosavadní počínání ve vysoké politice kladně. „Od okamžiku, kdy poprvé překročili parlamentní práh, urazili ohromný kus cesty. Dokonce se stali nejsilnější pirátskou stranou v Evropě,“ říká první z dvojice pro INFO.CZ.

Jelínkova slova politolog Kopeček doplňuje: „Přes menší problémy se zatím nedostavilo to, co postihlo některé nové strany po vstupu do sněmovny, tedy po rychlém vzestupu rychlý politický kolaps. Hodně tomu pomáhá, že Piráti nejsou součástí celostátní exekutivy, kdy je riziko rychlé ztráty důvěryhodnosti vždy mnohem vyšší.“ 

Podle Jelínka Piráti patří mezi „sněmovní pracanty“. „Daří se jim nastolování digitální agendy, zářezy mají v úsilí o transparentní chod státu, poslankyně Olga Richterová získala renomé hájením zájmů zdravotně postižených a rodin,“ vypočítává a všímá si, že v mnohém jsou pirátské návrhy inspirací i pro vládní koalici. „Premiér si sice na piráty stěžuje, že na něj žalují v Bruselu, ovšem jejich snaha nehrát pouze kartu ‚Antibabiš‘, jak vyznívá působení ostatních středopravicových partají, je zjevná,“ uvažuje Jelínek.

Chceme do vlády. Stát je vedený nýmandsky, ministři problémy sami přikrývají, říká Bartoš

sinfin.digital