Piráti opět zvolili Bartoše do čela strany, krýt záda mu budou Richterová a Pikal

AKTUALIZOVÁNO - Na celostátním sjezdu Pirátské strany obhájil dle očekávání post předsedy dosavadní lídr Ivan Bartoš, který porazil protikandidáty Mikuláše Ferjenčíka a Vojtěcha Pikala. Piráti na sjezdu řeší nejen ambice usednout v příští vládě, ale i výzvy v podobě nadcházejících krajských voleb a s nimi souvisejících spojenectví a oslovování nejen nových voličů, ale i nových členů. Sjezd pokračuje volbami místopředsedů, první místopředsedkyní byla zvolena Olga Richterová, druhým místopředsedou Vojtěch Pikal.

Ve svižném tempu začal v sobotu ráno celostátní sněm Pirátů volbou předsedy, dle očekávání post obhájil Ivan Bartoš. Nikoho to nepřekvapilo, zrovna tak se dala čekat pozitivní atmosféra v průběhu volby, ostatně byl to ze všeho nejvíc přátelský střet o pozici šéfa strany. Bartoš měl dva vyzyvatele, prvním byl místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal, který s ním nejdřív postoupil druhého kola, aby se vzápětí kandidatury vzdal, druhým byl poslanec a šéf mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Nominační projevy všech tří se lišily spíše v akcentech, to podstatné pro směřování strany v nich bylo prakticky totožné.

Pikal byl vtipný a uvolněný, Ferjenčík důrazný a přísný, Bartoš kultivovaný a věcný. Všichni sklidili potlesk, oproti obdobným situacím na sjezdech jiných stran čelili v zápětí po nominačních projevech dotazům z pléna i internetového fóra. Vysvětlit museli třeba to, jak si představují komunikaci centrálního vedení strany s evropským týmem Pirátů, způsob, jak strana osloví penzisty a obecně lidi, kteří netráví tolik času na internetu, anebo jak se zasadí o větší zastoupení žen v orgánech strany či o sdělnější atmosféru a komunikaci. Narážka na údajnou šikanu ze strany Jakuba Michálka byla v tomto případě zjevná.

Piráti rozhodnou o Bartošovi. Znalci odhalují, co stranu brzdí a kde má Achillovu patu

sinfin.digital