Válková hraje o svou další kariéru. Právníci Urválka znali, napsal příručku, říká historička

Jan Januš

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) sice v pátek večer rezignovala v České televizi na svou další snahu stát se příští ombudsmankou, stále je ale ve hře její pozice vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Řadě lidí totiž vadí článek z konce 70. let, který vydala ve spoluautorství s dřívějším prokurátorem Josefem Urválkem, jak jako první informovalo INFO.CZ. Válková tak čelí výzvě k rezignaci i na tuto svou pozici, kterou ji adresoval například právník a člen Rady vlády pro lidská práva Tomáš Němeček či předseda ČSSD Jan Hamáček. Válková Urválkův podíl na zmíněném textu bagatelizuje a argumentuje tím, že nevěděla, o koho jde. Pokud ale vyzdvihuje svou odbornost, jsou její slova podle dalších zjištění zarážející.

Josefa Urválka totiž v 70. letech znali zejména lidé zabývající se odborně trestním právem, a to i vzhledem k jeho publikační činnosti. „S doktorem Suchým napsali příručku Dozor prokurátora v přípravném řízení trestním. Šlo v podstatě o kuchařku zejména pro právní čekatele a začínající prokurátory. V tomto směru muselo být jméno dr. Urválka mezi prokurátory a právníky zaměřujícími se na trestní právo známé,“ uvedla pro INFO.CZ právní historička Ivana Bláhová, která působí na katedře právních dějin Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„Pokud jde o prof. Válkovou, nepřísluší mi hodnotit, zda mohla nebo nemohla něco vědět. Lze se však domnívat, že pokud s ním spolupracovala na přípravě odborného textu, je pravděpodobné, že věděla, o koho jde,“ říká Bláhová.

Kdo šéfoval komunistické justici a prokuratuře? Některá jména byla neznámá, říká badatel

sinfin.digital