Příběhy 20. století: Děti dokumentují životy pamětníků, zpovídají disidenty i letce RAF

Mikuláš Kroupa

Tři tisíce žáků a pět set učitelů se v roce 2019 zapojily do projektu Příběhy našich sousedů. Školáci natočili skoro tisíc rozhovorů s pamětníky 2. světové války a komunismu. Záznamy jsou uloženy v rozsáhlé sbírce Paměť národa, z níž vznikají rozhlasové dokumenty Příběhy 20. století. V tomto pořadu zazní třináct příběhů, například vyprávění jednoho z posledních žijících čs. letců RAF Tomáše Loma.

Tomáš Lom, rozený Löwenstein, se narodil v roce 1924 do židovské rodiny očního lékaře Arnolda Löwensteina a jeho ženy Elfrídy Brillové. Rodina stihla před nacisty těsně před okupací utéci do Anglie: „U táty v ordinaci se potkávali emigranti z Německa, a tak si otec uvědomil, že musíme hledat budoucnost v exilu,“ vypráví Lom, který tři dny před okupací v březnu roku 1939 nasedl na vlak: „V kupé jsem si dovolil menší provokaci. Němci se tam zdravili ‚heil Hitler!‘, tak jsem okázale zdravil grüß Gott a guten Tag.“ 

Tomáš Lom v Londýně absolvoval dvouměsíční kurz angličtiny pro cizince, a poté nastoupil do internátní školy. Za trimestr složil maturitní zkoušku. Poté ho přijali na přírodovědeckou fakultu univerzity v Glasgow, ale studium nedokončil, chtěl bojovat. Když dosáhl osmnáctého roku, hlásil se na čs. ambasádě: „Viděl jsem, co se děje doma v Československu, a nechtěl jsem stát stranou. Proto jsem se přihlásil do armády,“ vysvětluje Lom, kterého přidělili v roce 1942 k pěším jednotkám. Na jeho žádost ho v roce 1944 umístili do výcviku radiooperátorů a palubních střelců. Poté ho přidělili ke službě u 311. československé bombardovací perutě RAF.

„Brněnský Anthropoid“ i hrůzy nacismu a komunismu: TOP články INFO.CZ o historii

sinfin.digital