Singer: Digitální daň je správná, Evropa by měla jednat s USA spíše o clech na auta

EXPORT.CZ |  Současná doba je zvláštní v tom, že vyhlídky ekonomiky jsou ve velké míře závislé na politickém vývoji, na politických nejistotách. Miroslav Singer, hlavní ekonom pojišťovny Generali CEE Holding, ve druhé části rozhovoru pro časopis Moderní ekonomická diplomacie poukázal na „obrácenou kauzalitu dnešního světa“. Dříve jsme mluvili spíše o tom, že ekonomické krize zvyšují politickou nejistotu. „Teď je to naopak – máme nejvyšší míru politických nejistot za celou existenci indexů, které se je snaží nějakým způsobem měřit,“ dodal bývalý guvernér České národní banky. 

Před časem jste v komentáři pro časopis MED citoval klasického ekonoma Davida Ricarda, který už před dvěma staletími vysvětloval, že omezení obchodu vede ke snížení produktivity práce – v oblastech, které ho omezily. Loni se hodně mluvilo o napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou, které ale může nejvíce poškodit Evropu. Souhlasíte s tím?

Myslím, že poškozuje především Čínu, pro kterou je zahraniční obchod stále velmi významný. Ale poškozuje samozřejmě také Evropu, která zahrnuje ekonomiku Německa – největšího světového exportéra. Německo mimo jiné exportuje kapitálové a investiční zboží právě do Číny. Napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou tedy pro nás není dobrou zprávou. A to pomíjím fakt, že i sama Evropa má určité rozpory se Spojenými státy, které se mohou také vyhrotit.

Tím tedy říkáte, že dopad těchto obchodních sporů na českou ekonomiku může být velký?

Záleží na tom, vůči čemu to poměřujeme. Tento dopad může být například větší, než je dopad sankcí vůči Rusku, ale ne řádově významnější. Vychází to tak podle všech simulací, které jsem viděl.

Očekával byste, že by čeští exportéři naopak někdy mohli omezení obchodu mezi jinými zeměmi využít? Mohou se tu objevit nové příležitosti?

Vůči takovému efektu jsem trošku skeptický. Občas to může zabrat, ale je jasné, že celkový efekt pozitivní není a nebude. Kdybych to měl říct jinak – představa, že naši exportéři začnou místo Spojených států dodávat do Číny letadla Boeing, je poněkud optimistická.

Krize české zahraniční politiky. Ztratili jsme jednotu a vizi v době, kdy je v sázce mnoho

sinfin.digital