Gazdík pro INFO.CZ: Kvůli hádkám o jména společnou stranu neshodíme, premiérku Roithovou si umím představit

Markéta Žižková

Starostové a nezávislí chtějí jít do podzimních voleb společně s lidovci, SNK-ED a regionálními hnutími. Dnes se na tom shodl celostátní výbor strany. Pro spolupráci hlasovalo 83 procent přítomných členů výboru. Konkrétně si hnutí STAN představuje jednu zastřešující stranu. Horkým tématem tak je, kdo bude superlídrem, jenž povede stranu do voleb. „Pro nás jako Starosty personální otázka není to, na čem bychom projekt shodili,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ předseda STAN Petr Gazdík. Umí si tak představit, že by šlo o někoho z řad lidovců. „Zuzana Roithová je jedno ze skvělých jmen. Určitě bych si ji jako premiérku dokázal představit,“ tvrdí. 

V jaké fázi je vyjednávání s dalšími stranami? Bude úspěšné?

My jako předsednictvo STAN jsme vytvořili prostor pro to, aby v Česku vznikla skutečná třetí síla. Jestli se to povede, nevím. Nevím, jak to přijme celostátní konference KDU-ČSL a regionální strany. V SNK-ED náš návrh přijali už zhruba před čtrnácti dny. Samozřejmě se může stát, že projekt ztroskotá na nějakých sebestředných zájmech nebo nevraživosti.

Ladíte už ale jen praktické záležitosti?

Co se týče ideí, stává se to celkem samovolně. Naše senátní kluby zasedají společně už dva roky, aniž by jim to kdokoliv nařizoval. Jsme v jedné frakci Evropského parlamentu. Přestože my zastupujeme opozici a lidovci vládu, hlasujeme v některých tématech podobně. Vyřešit technikálie je složitější, ale nikoliv neřešitelné. Kdo se bojí, nesmí do lesa.

Rozdrobená pravice. Spojí se před volbami?

sinfin.digital