ČSSD bude v kondici, až přestane fňukat a chytračit, říká její místopředseda Šmarda

„ČSSD musí přestat chytračit,“ říká ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ místopředseda strany a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Svým kolegům vystavuje tvrdé hodnocení – mnozí z nich se podle něj zacyklili, řeší pořád stejné podružnosti a strana jako celek je ufňukaná. A proto není v kondici. Šmarda vysvětluje, čemu by se moderní sociální demokracie měla věnovat a jak by se měla stavět k nadcházejícím volbám. V této souvislosti reaguje i na Jiřího Zimolu, který se kvůli plánu kandidovat pod jinou značkou dostal s částí strany do konfliktu.

Jiří Zimola mi nedávno v rozhovoru řekl, že zatímco se jiní ve volbách perou za ČSSD, vy jste ji potlačil a šel do voleb pod jinou, novou, a tudíž nepoškozenou značkou. A že on chtěl udělat něco podobného, ale sociální demokracie mu to nedovolila…

Osobně mám za to, že pokud chce být politik věrohodný, musí se zbavit tohoto uvažování, kdy buď potlačuje, anebo zdůrazňuje nějaké značky. Já jsem v Novém Městě na Moravě kandidoval za sociální demokracii v koalici s místními nezávislými osobnostmi, dohromady jsme vytvořili kandidátku Lepší Nové Město. Kandidoval jsem ale za ČSSD, měl jsem to napsáno za jménem a každý Novoměšťák dobře věděl, že jsem sociální demokrat. A ten důvod, proč jsme to dělali, nebyl v tom, že jsme chtěli skrývat značku nebo nějak ošálit voliče.

Bylo to o něčem jiném. Lidé, kteří jsou dlouho v ČSSD, řeší pořád ty stejné problémy, mluví stále o tom samém, jsou v mnoha ohledech zacyklení ve stejných tématech. A to i v čase, kdy společnost uhýbá jinam. Důsledek je, že nejsme schopni adekvátně reagovat na vývoj společnosti.

Upřímně řečeno, začal jsem to pociťovat i v naší místní organizaci, začal jsem cítit, že potřebujeme nové lidi, nové impulsy. A pokud chcete vtáhnout nové lidi do veřejného dění, mnohdy je dost komplikované je přesvědčit k tomu, aby vstupovali do politických stran. Řekli jsme si tedy, že my do toho půjdeme za ČSSD a že s nezávislými uzavřeme předvolební koalici. Jinak řečeno, snažili jsme se naše myšlenky, naší partu, naředit novými lidmi a novými myšlenkami.

„Lidé, kteří jsou dlouho v ČSSD, řeší pořád ty stejné problémy, mluví stále o tom samém, jsou v mnoha ohledech zacyklení ve stejných tématech.“

sinfin.digital