Koza v chlívku nebo sedm milionů pro fotbalový klub. Češi se učí psát dobročinné závěti

Lenka Petrášová

Jen loni státu propadl majetek po zemřelých lidech, kteří neměli dědice, za více než čtvrt miliardy korun – konkrétně za 289 milionů. Jak ale ukazuje čerstvý případ fotbalového fanouška, který odkázal svému oblíbenému klubu Bohemians majetek za více než sedm milionů korun, dá se s pozůstalostí naložit i jinak. Češi se však takzvané dobročinné závěti teprve učí. „Léta komunismu nám vzala umění zacházet smysluplně s vlastním majetkem i po smrti. A nemusí jít přitom o darování milionů, které málokdo má, jsou dobročinné organizace a nadace, které rády přijmou třeba i kozu v chlívku,“ říká pro INFO.cz mluvčí kampaně Závěť pomáhá Jan Gregor.

Podle statistik Notářské komory v Česku loni vzrostl počet uzavřených závětí: a to o tři tisíce v porovnání s rokem předchozím na celkových zhruba 23 tisíc. Určit, kolik z nich je takzvaných dobročinných, se však nedá, takovou statistiku nikdo neeviduje. Podle Jana Gregora, mluvčího kampaně Závěť pomáhá, je ale i tady znát nárůst. „Lidé se totiž už sami od sebe ptají a volají do nadací, co mají udělat, když na ně chtějí pamatovat ve své poslední vůli nějakým darem,“ říká. 

„Sám mám uzavřenou závět s dobročinným darem. Někdo miluje Bohemku a někdo třeba vzácné ptactvo. Jako třeba Stanislav Rákos, který svou závětí daroval pražské ZOO deset milionů korun na vybudování nového pavilonu pro ptáky, jenž díky tomu také vznikl. Organizaci Mamma HELP, která pomáhá ženám s rakovinou prsu, zase věnovala svůj majetek její spoluzakladatelka Marcela Mejstříková,“ popisuje Gregor.

Dar v hodnotě více než sedmi milionů korun, který „Klokanům“ odkázal jejich fanoušek, proto prý není úplně neobvyklá věc. „Stačí, když má někdo byt na dobré adrese, a pak jde o mnohamilionové dědictví. Je ale častější, že lidé ve své závěti odkáží majetek třeba organizaci, která pečuje o seniory, útulku pro opuštěná zvířata nebo velké známé nadaci,“ říká Markéta Kunešová z Nadace Via. 

Známí se v Číně víc než koronaviru děsili nudy. Sám skončím v karanténě, říká Šteindler

sinfin.digital