Kamery už předvídají naše chování, v Číně lidé dostávají kladné a záporné body, říká lovec hackerů

Lenka Petrášová

Česká republika se tento týden pochlubila tím, že je první zemí v Evropské unii co do počtu bezkontaktních karet. Lovec hackerů a odborník z izraelské společnosti na kybernetickou bezpečnost Check Point Software Technologies Miloslav Lujka však nabádá k obezřetnosti. „Stačí batoh, zařízení za pár dolarů, které umí přečíst čip. Natlačím se na vás ve frontě nebo v metru na 10 až 20 centimetrů a vsadím se, že ani nezjistíte, že vám z účtu odtekla částka v řádu desetikoruny. Za pár hodin nasbíráte tisíce,“ říká v rozhovoru pro INFO.cz.

Jak se k takové práci, jakou máte, člověk dostane? 

V oblasti kybernetické bezpečnosti pracuji zhruba už 20 let. Dostal jsem se ve firmě k investigativnímu oddělení, jež spadá pod Mayu Horowitz, což je neuvěřitelná žena, která se už dlouho zabývá lovením hackerů a dostala před soud řadu z nich. Spolupracuje s různými vládami, mimo jiné s USA. Znám také i hackera z „dark side“. Jsou to neuvěřitelně vzdělaní lidé. Nemylme se, že jsou to jen zločinci. Je to několik let poté, co americké vládě, konkrétně NSA (National Security Agency), byly ukradeny některé nástroje na kybernetickou špionáž. Na tu dobu šlo o velmi sofistikované nástroje a dnes jsou dostupné na dark webu pro kohokoliv, kdo zaplatí.

Zeptám se ještě jinak: kde se berou hackeři?

Dnes se jím může stát každý. Dělil bych je ale na dvě části: na někoho, kdo jen poslepuje nástroje a informace, které se už stejně „válí“ někde na internetu a dělá to jen ze sportu, protože chce někoho naštvat nebo si něco dokázat. Tomu se říká etický hacker. Nebo jsou to také lidé, kteří nechtějí nikoho zlobit, ale chtějí poukázat na to, že něco někde má mezeru v bezpečnosti. Je si platí velké společnosti jako třeba banky nebo Google, protože si umí přiznat, že nejsou tak dobří, aby neudělali někde chybu. Vyhlašují na to dokonce soutěže za peníze a čekají, kdo jim v systému objeví nějakou zranitelnost. Koneckonců my ve firmě máme také obří tým etických hackerů. A pak existují ti z druhé strany, z dark side. Tam je primární motivace peníze nebo informace, jako skoro za vším v lidském životě.

Holec: Pospíšil z kola ven. Prahu si rozdělili Michálek s Čižinským

sinfin.digital