Nerovnost ohrožuje demokracii a svobodu. Máme impotentní stát, říká Maláčová

Jana Bendová

„My nemáme silný stát. Máme spíše impotentní stát. Podívejte se na Německo s dobře fungující demokracií. Má vyšší daně, ale lidé za ně dostávají kvalitní veřejné služby, v tom je ten rozdíl,“ říká v rozhovorou pro časopis Reflex ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Sociální demokracie chce přerozdělovat, protože narůstající nerovnost ohrožuje demokracii a svobodu,“ dodává. 

V poslední době jste několikrát uvedla, že přezdívka Venezuela vám nevadí. Ve Venezuele budují „socialismus 21. století“, lidé strádají, přestože země sedí na sudu s ropou. Jak to máte se socialismem vy?

Mně ta přezdívka opravdu nevadí, každý si do ní stejně promítá to svoje. Vadí mi okolnosti, za nichž jsem ji dostala. Dokonale vystihují úchylnost zdejší politické debaty. Ani po třiceti letech demokracie se pravice nedokáže vyrovnat s tím, že levice je přirozenou součástí politického spektra. Jakmile přijde někdo s výrazně levicovými názory, okamžitě ho nálepkují a zesměšňují. Výsledkem téhle nesnášenlivosti je, že tu místo silné tradiční levice máme demagogii a populismus. A kromě toho: Venezuela mi začali říkat, když jsem oznámila, že chci rodičovský příspěvek zvýšit pro všechny. A víme, jak se ta situace vyvinula. Celé politické spektrum mi dalo za pravdu, a pravicový Senát chtěl dokonce přidat ještě víc než Venezuela Maláčová.

A co ten socialismus?

Podívejte, já se snažím prosazovat společnost, kdy lidé dostanou za práci zaplaceno tak, aby z toho mohli rozumně, důstojně vyžít. Jsme jedna z nejbohatších zemí světa, proto rovněž chci, aby fungovaly kvalitní veřejné služby. A jestli tomu budeme říkat socialismus, nebo ne, to už nechám na ostatních.

Holec: Naše opozice by radši měla zapomenout na vítězství Matoviče. Byl by to její hrobník

sinfin.digital