Výbuchy po čase nevnímáte, mise mě naučily improvizovat, říká vrchní armádní lékárník

Lenka Petrášová

Původně jsme se měli bavit hlavně o misích, o tom, co mu daly a jak moc se liší život lékárníka v Česku a v polní nemocnici, kde se každou chvíli ozývají výbuchy. Nešlo však nezeptat se nejdřív na hlavní téma posledních dnů, tedy na koronavirus, protože Václav Ješeta coby vrchní armádní lékárník onemocnění z titulu své funkce také musí řešit.

Šéfujete úřadu, který je řekněme vojenskou obdobou Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jak ze své pozice vnímáte celou situaci s koronavirem?

To je téma, kterému jsem se sice vážně chtěl vyhnout, ale chápu, že to v těchto dnech asi nejde. Na paniku je vždycky čas, stačí dodržovat základní hygienické návyky místo panikaření. Zkrátka nebál bych se.

A chystáte případně nějaká opatření ve smyslu polních nemocnic nebo očkování vojáků proti chřipce?

Samozřejmě situaci také řešíme, ale o konkrétních opatřeních se nemohu zmiňovat.

I na INFO.CZ jsme už psali o vojenské nemocnici v Těchoníně coby záloze pro případ šíření epidemie. Je to ale spíš uzavřená laboratoř s menším počtem lůžek. Je to tak?

Ano, máte pravdu. Tato nemocnice je zcela samostatná jednotka, která by měla spíš v případě epidemie nebo neznámých nemocí působit jako izolace nemocných a něco, co zabrání šíření nemoci a umožní ji podrobně zkoumat. Tím je v podstatě řečeno vše. Jako typické infekční oddělení její využití nevidím, tedy že by jednou branou proudili nemocní a druhou ven ti uzdravení. Spíš by se tu v laboratořích zkoumal virus a hledal se na něj lék.

Skrytá vojenská nemocnice čeká na poslední povel. Nemocné tu neprodyšně uzavřou

sinfin.digital