Horská: Ekonomika potřebuje šokovou terapii, pomoc vlády je ostudná. Zaveďme kurzarbeit

Současná opatření na podporu české ekonomiky jsou v porovnání se západními zeměmi velmi slabá. Podle některých ekonomů dokonce ostudná. Zatímco západní země, například Německo, své hospodářství podporují stimuly až ve výši 15 procent HDP, česká podpora se pohybuje pouze kolem 0,03 procenta HDP. 

Nerozumíte právním souvislostem koronaviru? Tady se zdarma můžete ptát advokátů

Pomoc je zapotřebí v řadě odvětví a volají po ní mnohé sektory ekonomiky. Vidět je to například u programu na podporu podnikatelů, který spustilo ministerstvo průmyslu. Jak v úterý uvedl vicepremiér Karel Havlíček, už během prvního dne poptávka významně převýšila nastavené limity (600 milionů korun). Ministerstvo sice následně navýšilo objem o miliardu korun, podle odborníků je ale třeba dělat mnohem víc.

„Pomoc by měla být minimálně o řád vyšší. I s tou přislíbenou miliardou jde stále jen o necelá 0,03 procenta českého HDP. Ekonomika volá SOS, potřebuje účinnou a šokovou terapii,“ tvrdí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Státní podpora ekonomiky by se podle ní neměla pohybovat v řádu jednotek, ale mnohem spíše desítek miliard korun. S obdobným číslem operuje i šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který v úterý uvedl, že na odvrácení kolapsu ekonomiky by měl stát v následujících měsících uvolnit dalších 40 miliard korun. Podle Hospodářské komory zasáhly vládní preventivní opatření více než čtyři pětiny podnikatelů.  

sinfin.digital