Hrad kritizuje Babiše. Podle Mynáře má vést krizový štáb Hamáček, zdravotnictví to nezvládá

Jen několik hodin před vysíláním projevu prezidenta Miloše Zemana jeho kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro Seznam Zprávy tvrdě kritizuje část vlády z řad ANO. Muž, který má podle předchozích vyjádření v podstatě jako jediný přístup k prezidentovi, se opřel zejména do ministerstva zdravotnictví vedeného Adamem Vojtěchem. Jako klíčového muže posledních dní Mynář opakovaně označuje šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka.

„Ukazuje se, že ústřední krizový štáb by měl řídit ministr vnitra. Nejenže by to bylo dle zákona, bylo by to i správné řešení. Ministerstvo zdravotnictví má řadu úkolů, u kterých je náměstek Prymula velice potřebný. Tento rezort nedokázal za zboží v Číně zaplatit, čímž jsme ztratili tři dny. Je to škoda,“ říká Mynář.

Prezidentův kancléř skutečnost, že se z Číny nejspíš podaří dovézt větší množství ochranných pomůcek, připisuje na vrub především Zemanovi a jeho vztahům s Číňany. Nedávno kritizovaná „mise“ do Číny v podání Mynáře, Zemanova poradce Martina Nejedlého a šéfa Česko-čínské komory Jaroslava Tvrdíka měla údajně za úkol dořešit humanitární pomoc čínskému státu.

„Byli jsme s Nejedlým a Tvrdíkem za blázny, hazardéry a darebáky, ale díky tomu, že nás prezident poslal v únoru do Číny předat jim darovací smlouvu o humanitární pomoci a předali prezidentův dopis potvrzující jeho účast na summitu 17+1 (mezitím byla akce zrušena, pozn. red.), jsme teď zůstali ve hře. Tak to prostě je,“ dodává Mynář s tím, že na humanitární pomoci se podílely i některé české firmy, mimo jiné mladoboleslavská Škoda Auto a skupina PPF.

Pečinka: Česko – zabržděný stát, na který Babiš hodil deku

sinfin.digital