Bárta a Horký chystají Dobrou zprávu o konci světa. Při pandemii dokončují film o kolapsu civilizace

Jan Januš

Egyptolog a archeolog profesor Miroslav Bárta a dokumentarista Petr Horký dokončují v těchto dnech celovečerní film Civilizace s podtitulem Dobrá zpráva o konci světa. Točili jej pět let ve 30 různých zemích s jasnou otázkou: „Jak daleko od své zásadní transformace je současná globální civilizace?“ Snímek, v němž vystupují i takové osobnosti, jako jsou zooložka Jane Goodall, mořeplavec Thor Heyerdahl nebo egyptolog Zahi Hawas, vstoupí shodou okolností do kin v časech světové koronavirové pandemie. Což je ale náhoda, dlouhodobě se plánovalo, že dokument bude poprvé uveden na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. V běžné kinodistribuci by pak měl být od září.

„Budoucnost nikdy netvořili mrtví nebo nenarození lidé. Budoucnost naší civilizace tvoříme my. Nečeká nás nic, co bychom sami neodstartovali,“ zní motto celého filmu.

„Všechny lidské kultury a civilizace postupně rostly, kulminovaly, dosáhly svého maxima a pak vymizely. Ukazuje se, že vždy ten rys, jenž danou společnost dovedl na vrchol, ji následně stáhl do propadliště dějin,“ rekapituluje základní poznání plynoucí ze studia dlouhých časových řad a předešlých civilizací profesor Bárta.

sinfin.digital