Vláda bude muset lidi nakopnout, aby utráceli. Experti popsali, jak provést Česko krizí

Sociolog Daniel Prokop a ekonom Filip Pertold pro INFO.CZ komentují plánovaná opatření vlády Andreje Babiše, které mají pomoct českým firmám, živnostníkům a zaměstnancům, které pandemie koronaviru uvrhla do nejistoty. „Pokud vynechám marketingová čísla 900 miliard na záruky a 100 miliard přímé pomoci, a podívám se přímo na programy, které mají konkrétní obrysy, tak jsou zatím nedostatečné,“ říká mimo jiné Pertold.

Jak byste okomentovali kroky, které avizovala vláda a jež mají pomoct českým firmám, živnostníkům a zaměstnancům? Jsou dostatečné?

DANIEL PROKOP: Jedna věc jsou slíbená čísla. Druhá, zda půjdou do pomoci konkrétním a využitelným způsobem. Když se udělá dotační či půjčkový program, který má složitou administrativu a podmínky, tak se to nevyčerpá, firmy to nestihne zachránit a bude to pouze potenciální číslo. Podle mne bude asi potřeba aktuálně pomoct firmám snížením nákladů v současné krizi, aby nepropouštěly. Nevíme, jak dlouho může krize trvat. Ale i kdyby opatření byla na dva měsíce, tak to je pro řadu menších a středních firem ve službách, kde se zastaví většina příjmů a zůstanou obrovské náklady práce, likvidační.

Napadá mne odklad platby sociálního pojištění. Odklad odvodu daně z příjmu. Vratku DPH dávat rychleji, a ne po 45 dnech. Posun platby DPH o čtvrtletí – tím odklad o dva až tři měsíce. A cílit to zejména na menší a střední firmy, anebo firmy, které prokážou velký pokles tržeb. Dotace jsou fajn, jsou ale také administrativně složitý nástroj, který se vztahuje jen na zavřené provozy. A musíte pro ně složitě uzavírat smlouvy s Úřadem práce.

FILIP PERTOLD: Pokud vynechám marketingová čísla 900 miliard na záruky a 100 miliard přímé pomoci a podívám se přímo na programy, které mají konkrétní obrysy, tak jsou zatím nedostatečné. Například program ministerstva práce a sociálních věcí na dotace pracovních míst počítá s výdaji osm miliard a podporou 300 tisíc míst. To je málo.

Více mě však straší poměrně značná administrativní náročnost. A dále, že každá podpořená firma musí podepsat smlouvu s Úřadem práce v okamžiku, kdy ani nechceme, aby lidé kamkoliv chodili. Osobně bych raději automaticky snižoval odvody na sociální pojištění postiženým firmám.

Půr: Vláda by si měla rychle uvědomit, že z krize se neprošetří. Ztrácíme cenný čas

sinfin.digital