Vláda pendlery postavila před životní Sofiinu volbu. Nemají žádnou jistotu, říká senátor Balatka

Jednou ze skupin, na které tvrdě dopadla mimořádná opatření v souvislosti s epidemií koronaviru, jsou takzvaní pendleři, tedy ti Češi, kteří za prací dojíždějí do zahraničí. Každodenní cesty mají nově až na výjimky zakázané a můžou jedině odjet do ciziny na tři týdny. Po návratu je v takovém případě navíc čeká dvoutýdenní karanténa. „Hlavní problém téhle situace je, že se neustále mění pravidla a lidé nemají žádnou jistotu,“ říká k tomu senátor za Sokolovsko Miroslav Balatka (STAN), který se rozhodl situaci pendlerů řešit, i vzhledem k tomu, že v jeho volebním obvodě jich je několik tisíc. A advokát Michal Staněk podal soudu podnět na zrušení omezení, která se pendlerů týkají a která považuje za protiústavní. Oba pro INFO.CZ řekli podrobnosti.

Dojet za prací za hranice a vrátit se domů do Česka. Taková byla každodenní realita pendlerů, tedy podle některých odhadů až dvou set tisíc Čechů převážně z pohraničí, kteří pracují v sousedních státech. Vláda tomu učinila kvůli epidemii koronaviru konec.

„Co se týče aktuálního rozhodnutí vlády, kdy jsou pro pendlery stanovené doporučené jednadvacetidenní turnusy následované 14denní povinnou karanténou, tak to mi nepřijde jako kompromis, ale spíš jako přenesení odpovědnosti za vládní rozhodnutí včetně dopadů na přeshraniční pracovníky. A to bez kompenzace,“ říká pro INFO.CZ senátor Miroslav Balatka. V Karlovarském kraji, kam spadá i jeho senátní obvod, žije podle odhadů až čtyřicet tisíc pendlerů a to je jeden z důvodů, proč se Balatka rozhodl situací zabývat.

Pendleři se zlobí: Čelíme útokům a osočování. Proč nezavřete taky Prahu?

sinfin.digital