Vzduch se v Česku znovu zhoršil. Smogová situace je i v Praze

ČTK

lup

Meteorologové vyhlásili časně ráno kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu smogovou situaci v Praze a Středočeském kraji, po 06:00 rozšířili varování také pro Pardubický a Královéhradecký kraj. Současně upozornili, že v blízké době může být vyhlášen přísnější signál regulace, během něhož musejí některé podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Už od středečního večera platí regulace na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

 

Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu ve vzduchu by lidé měli omezit jízdu auty. Meteorologové také doporučují osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže spojené s větší frekvencí dýchání.

Pražský magistrát znovu vyzval řidiče z Prahy i ty, kteří do hlavního města dojíždějí, aby kvůli smogu nechali auta doma a využili veřejnou dopravu. Při minulém vyhlášení smogové situace a regulace radní zvažovali, že zavedou MHD zdarma. Mezitím ale meteorologové varování odvolali. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) tehdy řekl, že pokud by se ovzduší opět zhoršilo, bude se tím podle něho městská rada znovu zabývat a MHD zdarma bude. Omezení pro automobily město nechystá. Na zavedení veřejné dopravy zdarma byl připraven i Středočeský kraj, pokud by toto opatření fungovalo i v Praze.

sinfin.digital