Křivka nárůstu nákazy koronavirem se v Česku stabilizovala. Týden se zvyšuje stejným tempem

Zhruba od 22. března se v Česku každých pět dní zdvojnásobí počet lidí, u kterých testy potvrdí koronavirus. Tempo nárůstu je tak podobné jako v Německu a jen mírně rychlejší než v Rakousku. V následujících dnech by se tak mělo rozhodnout, jaký scénář vývoje epidemie bude v České republice nejpravděpodobnější.

Statistika každopádně vypovídá o určitém stabilizování tempa nárůstů počtu infikovaným koronavirem v Česku. I když se to může kdykoliv změnit, už zhruba sedm dní za sebou je tempo stejné. Počet infikovaných se zdvojnásobuje v pětidenních cyklech. Zatímco na začátku epidemie v Česku testy potvrzovaly dvojnásobek infikovaných po dvou až třech dnech, v posledním týdnu se stejný ukazatel ustálil.

Podle přepočtu z našeho datového souboru se Česká republika momentálně pohybuje na čísle 5,“ řekla INFO.CZ už ve čtvrtek vedoucí tiskového odboru ministerstva zdravotnictví Renata Povolná. Pětidenní cyklus dosažení „dvojnásobku“ se však drží už poměrně dlouho a ani víkend nebyl výjimkou. V sobotu hygienici potvrdili celkem 2657 infikovaných, v pondělí to bylo 1287. Množství lidí s pozitivními testy se od pondělka zdvojnásobilo za zhruba 4,85 dne.

Až překonáme pandemii, musíme zahájit kritickou diskusi o vztazích v EU, zlobí se Kurz

sinfin.digital