Čím budeme léčit koronavirus? Běží 500 testů možných léků a vakcín, říká šéfka SÚKLu

Lenka Petrášová

Proč si jen čteme o tom, kdo všechno se snaží vyvíjet léky a vakcíny na COVID-19, ale reálně k dispozici nejsou? A kdy budou? Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová v rozhovoru pro INFO.cz varuje před přílišným optimismem. Podle ní by mohly být vakcíny na koronavirus dostupné nejdříve v polovině roku 2021. 

Stav pacienta, který je u nás jako první léčen experimentálním přípravkem Remdesivir, se zlepšil. Po několika dnech léčby mohl být odpojen z mimotělního oběhu. Jak se to dá vysvětlit, když je známé, že léky na stejném principu – tedy blokování šíření viru v organismu – se musí nasadit hned v počátku nemoci, jinak obvykle neúčinkují?

To je dotaz spíše na vědce či lékaře samotné, čím to je a zda třeba nepomohla i kombinace s další léčbou. Nás jako úřad už zajímá jen to, zda je dotyčný preparát bezpečný a že účinná látka funguje, do mechanismů účinků léku samotného nevstupujeme. 

Jak se dá dostat takový lék do Česka?

Komunikace dosud probíhala tak, že lékař žádal přímo v americké centrále té firmy, která přípravek vyvinula. Ta je ale nyní doslova zahlcena podobnými žádostmi, takže to je zdlouhavý proces. Firma sama musí schvalovat každý jednotlivý lék pro každého pacienta. A pak jsou tu logistické a distribuční procesy, které jsou pro lék ve výzkumu jiné, než když už jde o schválený preparát. Nebylo to skutečně nic jednoduchého, spíše jde o takový malý zázrak, že se to povedlo. Nyní se uvažuje o pružnějším systému schvalovacího procesu, což znamená, že další případní pacienti nebudou muset čekat tak dlouho. 

Holec: Pusťte Kalouska na finance a i koronavir bude vypadat jako rýmička

sinfin.digital