Skončí nakažení senioři ve skryté vojenské nemocnici? Nikdo nám nic neřekl, odmítají tam Vojtěchův plán

Lenka Petrášová

O speciální vojenské nemocnici v Těchoníne se v souvislost s pandemií koronaviru mluví opakovaně. Naposledy ji před pár dny zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch jako jedno z míst, kde by mohli končit nakažení senioři. Znamenalo by to pro ně v podstatě totální izolaci a je tu jeden podstatný háček: V zařízení uprostřed lesů v Orlických horách o ničem nevědí. O aktivaci je dosud nikdo nepožádal a jsou tu navíc v karanténě vojáci.

 

„S panem profesorem Prymulou intenzivně řešíme narůstající počet nakažených seniorů. Domluvili jsme kapacity @NaBulovce, v Nemocnici Na Františku, lázních Toušeň a v Těchoníně pro pozitivní osoby z domovů důchodců. Celkem je to 329 lůžek. Budou tady mít plnou péči a zamezíme přenosu,“ napsal Vojtěch v sobotu na twitteru a v úvodu tohoto týdne to zopakoval.

Počet nakažených v domovech pro seniory, kteří jsou rizikovou skupinou, totiž stoupá. O některé pacienty už se starají například ve zmíněných lázních Toušeň, nicméně do Těchonína navzdory slovům ministra žádný ze seniorů zatím nepůjde. S armádou se na tom totiž dosud nikdo nedomluvil. „Ta žádost by musela být směřována od hlavní hygieničky k ministerstvu obrany, ale pokud vím, do této chvíle nás o aktivizaci Centra biologické ochrany nikdo nepožádal,“ řekla pro INFO.CZ majorka Lada Ferkálová z Agentury vojenského zdravotnictví, pod níž Centrum biologické ochrany spadá.

sinfin.digital