Zveřejňujte data a podklady, ze kterých vycházíte, vyzývají ekonomové vládu

Data o počtech nakažených či zemřelých osob na Covid-19 jsou uváděna nepřesně, zejména vzhledem k absenci testování velké většiny populace. Čísla smrtnosti některých evropských zemí tak mohou být zkreslená a velká část nemocných zůstává nerozpoznána, uvádí platforma KoroNERV-20 ve svém dnešním prohlášení. 

„Vyzýváme proto vládu, aby při svých rozhodnutích, jak omezujících, tak při uvolňování omezení, zveřejňovala též podklady pro svá rozhodnutí. Tedy veškeré datové zdroje, modely, parametry modelů a výstupy jednotlivých scénářů. A to nejen podklady připravované Ústavem zdravotnických informací a statistiky, ale i podklady dalších orgánů placených z našich daní,“ stojí v prohlášení uskupení, jehož členy jsou například Mojmír Hampl z KPMG, Petr Stuchlík z fondu Quant, Jan Procházka z EGAP či šéf Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

Platforma vychází z několika premis. A to, že smrtnost Covid-19 je zkreslená, tedy že velká část nemocných zůstává nerozpoznána a díky imunitě může být nemoc u lehkých průběhů velmi krátká. Virus tu přítomný ještě dlouhou dobu bude, tudíž se s ním společnost musí naučit žít. Proto by vláda měla zveřejňovat všechny modely a scénáře, na jejichž základě rozhoduje.

sinfin.digital