Generál Pavel pro INFO.CZ: Útok na české ministerstvo zahraničí řeší i NATO

Lucie Bednárová

Útok hackerů na české ministerstvo zahraničí se dostal i na vrcholné jednání Severoatlantické aliance (NATO). Serveru INFO.CZ to řekl v rozhovoru druhý nejvýše postavený muž aliance generál Petr Pavel. Dodal, že členské státy i NATO čelí takovým útokům prakticky každý den. Podle něj je naivní si myslet, že by Rusko nevyužilo své možnosti ke kybernetickým útokům. Podezření padá ovšem i na další země. 

Jak NATO reaguje na útok na české ministerstvo zahraničí?

Naší pozornosti tento útok samozřejmě neunikl. Bylo to ve všech souhrnných zprávách a generální tajemník to navíc zmínil na jednání Severoatlantické rady (nejvyšší orgán NATO) jako podpůrný argument ke všem opatřením, která v NATO podnikáme, abychom zvýšili bezpečnost jak Aliance, tak jejích jednotlivých členů.

Říkáte, že se útoku věnoval i generální tajemník NATO. Znamená to, že na to NATO pohlíží jako na velké bezpečnostní riziko?

Útoku se nyní věnují odborné orgány. Nepochybuji o tom, že centrum pro vyhodnocování a analýzu kybernetických útoků v rámci NATO je už v kontaktu s českým centrem a zjišťují charakter útoku a použité metody a hledají způsob, jak do budoucna zvýšit bezpečnost celého systému, aby k žádným podobným útokům nedocházelo.

Exkluzivně: Hackeři útočili na MZV nejméně rok, získali na 7000 dokumentů, 48 přímo od Zaorálka

sinfin.digital