Otevřít školy až v září? I návrat na dva dny v týdnu je lepší než nic, tvrdí expert

AKTUALIZOVÁNO: Vláda po zveřejnění tohoto textu rozhodla o postupném uvolnění opatření. Výuka se do července v plném rozsahu neobnoví. Nejdříve se pravidla uvolní pro studenty posledních ročníků VŠ, následně pro studenty posledních ročníků SŠ. ZŠ obnoví provoz jako poslední na konci května a rovněž jen v omezeném režimu.


Měsíc po nuceném uzavření škol se vláda rozhoduje, v jakém režimu budou žáci, studenti a jejich učitelé fungovat v nadcházejících týdnech. Ve veřejném prostoru koluje petice za otevření škol ještě před letními prázdninami, ale i petice za ponechání stávajícího režimu až do září. Podle programového ředitele organizace EDUin Miroslava Hřebeckého je to v danou chvíli především na zvážení epidemiologů, krizového štábu a vlády. „Pak by měl dostat šanci resort školství, aby do toho promítnul odborné aspekty a limity,“ říká Hřebecký v rozhovoru pro INFO.CZ.

Hřebecký má také za to, že by to v konečné fázi mělo být ponecháno na lokální úpravě podmínek dle možností konkrétní školy. „Rozhodnout o aktuální podobě režimu té které školy by měl její ředitel,“ nepochybuje.

A jaké jsou tedy argumenty pro a proti otevření škol ještě před letními prázdninami? „Stranou ponechám ty epidemiologické, které mi nepřísluší posuzovat – jedni hovoří o velkém nebezpečí šíření, druzí o tom, že v každém dětském kolektivu vždy určité tak říkajíc dětské choroby byly a docházelo tak k přirozené prevalenci a následnému získávání protilátek,“ podotýká Hřebecký ještě před tím, než se dostane k samotné odpovědi. Za zásadní faktor nicméně označuje nutnost sociálního kontaktu dětí.

Nejde jen o budoucnost EU, rozpadnout by se mohly i některé státy, říká ekonom Zahradník

sinfin.digital