Záhada odolných prodavaček. Proč je v supermarketech tak málo nakažených?

Ačkoli prodavačky v českých supermarketech pracují v takzvané první linii a denně se setkávají s až tisícovkami lidí, pozitivně testovaných na koronavirus je mezi nimi jen minimální počet. Tato skutečnost by mohla podporovat tezi některých virologů, kteří tvrdí, že hrozba přenosu virů v obchodech a restauracích není tak velká, jak by se mohlo zdát. Jiní odborníci jsou ale mnohem opatrnější.

Jak se podařilo INFO.CZ zjistit dotazem na vedení některých obchodních řetězců, mezi tisíci prodavači a prodavačkami v jednotlivých řetězcích se po měsíci nouzového stavu pohybuje počet potvrzených infekcí jen v řádu jednotek. A to se ještě navíc jedná o případy nákazy mimo zaměstnání.

„Ve všech našich 256 prodejnách jsme se dosud setkali celkem se 4 pozitivními případy. Ve všech případech se jednalo o zaměstnance, kteří se s největší pravděpodobností nakazili v rodině,“ řekla INFO.CZ mluvčí řetězce LIDL Zuzana Holá. Podle ní se navíc nákaza u zaměstnanců potvrdila nikoliv v práci, ale po déle než týdnu, kdy měli volno, v jednom případě dokonce po 3 týdnech. „Všichni jejich kolegové v prodejnách nosili ochranné rukavice a roušku a nikdo z nich nejevil žádné příznaky nemoci,“ uvedla Holá. Ve třech případech byli někteří další zaměstnanci na základě pokynů hygieniků v preventivní karanténě, prodejny provozovatelé opět pod dozorem hygieny důkladně vydezinfikovali. 

Vojtěchův spolupracovník sbíral pro StB informace proti NATO, teď nakupuje respirátory z Číny

sinfin.digital