Zmetky z Číny a „zlatý standard“. Odborná analýza vyvrací mýty o rouškách a respirátorech

Zdravotnický deník

K zvládnutí epidemie koronaviru používá Česko miliony respirátorů a roušek. Pocházejí od různých výrobců od nás i z ciziny a o jejich skutečné kvalitě kolují ve veřejném prostoru v lepším případě nepřesnosti, v tom horším mýty a nesmysly. Tým odborníků ze společnosti Porta Medica s.r.o. proto vypracoval analýzu, která by měla napomoci odborné i laické veřejnosti v orientaci ve vlastnostech a typech respirátorů a také normách, které je definují. Jeden ze spoluautorů analýzy Jakub Král vytipoval pro Zdravotnický deník několik nejrozšířenějších mýtů. 

Mýtus č. 1 – Stoprocentní ochranu před koronavirem zajistí jen respirátor FFP3 

To není pravda hned z několika důvodů. Stoprocentní ochranu nezajistí žádná ochranná pomůcka. Současně platí, že existují respirátory i další ochranné pomůcky, které chrání uživatele více než zmíněný respirátor FFP3. Ten totiž deklaruje filtraci na úrovni 99 %, zatímco např. respirátor dle normy GB 19083-2010 stupeň 3 zajišťuje filtraci 99,97 % a navíc je automaticky odolný vůči tělním tekutinám. Stejně tak lze dosáhnout lepší ochrany kombinací více pomůcek (např. respirátor FFP2 + ochranné brýle nebo ochranný štít).

reference v rámci analýzy: str. 15, závěr č. 2 („žádný z komerčně dostupných respirátorů neposkytuje jeho uživateli 100% ochranu, a to ani v kombinaci s dalšími ochrannými prostředky“).

Na podzim přijde obří vlna rakoviny. Lidé se bojí chodit do nemocnic, říká Ludvík

sinfin.digital