Obleva o víkendu zvedne hladiny řek, dál ale hrozí i ledovka

ČTK

abe

O víkendu to bude klouzat. Pozor by si měli dát obyvatelé v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku je riziko výskytu ledovky menší. Povodí Moravy ale varuje, že kvůli oblevě by mohla stoupnout hladina řek. V neděli by se mělo místy oteplit až na 6 stupňů nad nulou.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMU) před ledovkou platí od dnešního poledne do sobotních 09:00 pro Karlovarský a Ústecký kraj, od dnešních 20:00 do sobotních 12:00 pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj, Prahu a Českolipsko a od půlnoci do sobotního poledne pro Pardubický a Královéhradecký kraj a Vysočinu. Obyvatele Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje pak meteorologové varují před tvorbou náledí od dnešních 18:00 do sobotních 08:00.

„Předpokládáme, že již v pátek odpoledne se začnou na západě a severozápadě Čech vyskytovat místy dešťové srážky, většinou mrznoucí. Večer a v noci na sobotu bude od západu postupovat přes Čechy a Českomoravskou vrchovinu hlavní pásmo dešťových srážek, které budou při očekávaných teplotách slabě pod nulou namrzat a vytvářet ledovku," sdělili pracovníci ČHMÚ.

Meteorologové varují před ledovkou. Ke konci týdne se do Česka vrátí smog

sinfin.digital