Falešné respirátory stále ohrožují Čechy včetně dětí. Dodavatel zdraví lidí neřeší, důležitější je byznys

Lenka Petrášová

Symbolem pandemie koronaviru už asi navždy zůstanou roušky a respirátory. Mnozí Češi si je ale možná spojí taky s podvody a falešnými certifikáty. Takové ‚ochranné‘ pomůcky, které ve skutečnosti mohou poškozovat zdraví, se v Česku prodávají i ve verzi pro děti od čtyř let. INFO.CZ jeden takový případ v následujícím textu popsalo. Na konkrétní firmu už se u obchodní inspekce sešlo přes 200 stížností.

Nákupní portál poštovnézdarma.cz upoutal mou pozornost reklamami, ve kterých už od poloviny března sliboval, dodávky respirátorů s nanovlákny od české firmy Respilon s nejvyšší ochrannou FFP3. Stovky lidí proto v nejvážnější etapě epidemie ochotně obětovaly 249 korun za kus. Zkusila jsem to tedy taky. Těsně po zaplacení objednávky z 16. března se ale firma s omluvou ozvala s tím, že tyto respirátory v Česku nejsou a nebudou k dispozici, takže zákazníkům buď vrátí peníze, nebo dodá „srovnatelný“ respirátor od jiné firmy s ochranou na úrovni jen o něco málo nižší. Rozhodla jsem se pro to druhé.

Zásilka skutečně hned na začátku dubna došla, ale bylo zjevné, že něco nehraje. Respirátor se zdál být už na první pohled pro dospělého člověka malý. A protože firma nabízí stejný výrobek i ve velikosti pro děti od čtyř do deseti let a omylem mohlo dojít k záměně mé objednávky, nezbývalo než jej vyzkoušet. Překvapil mě nepříjemný zápach – takový, jaký zná každý, kdo byl v tržnici, kde se prodávají a skladují boty. „Ty bývají často napuštěny fungicidy, aby při dlouhé cestě z Asie do Evropy neplesnivěly. Už jsem se setkala s řadou alergických reakcí na takový ‚levný nákup‘ z tržnice, takže jsem si zjišťovala, o co jde,“ říká mi kosmetička Alena Němcová. Respirátor jsem obratem odložila, ale do večera se mi „osypal“ obličej…

Česko před virem zachránil tajemný muž. Nestojí o slávu, říká o něm Hamáček

sinfin.digital