Obchody trápí přebytek dezinfekce Anti-Covid. Nikdo jí nechce a špatně se likviduje

Zatímco na začátku pandemie koronaviru dezinfekce v Česku chyběla, nyní naopak přebývá. Platí to zejména o „nouzové“ dezinfekci Anti-Covid, která se měla přestat prodávat 15. května. Kvůli jejímu obrovskému přebytku se však nechalo ministerstvo průmyslu a obchodu přesvědčit k tomu, aby prodej ještě prodloužilo. Trvanlivost Anti-Covidu i tak končí už na podzim, obchodníci se proto obávají, že dezinfekci nestihnou včas prodat. 

Anti-Covid měl být a zřejmě i byl důležitým nouzovým prostředkem hygienické ochrany v době, kdy lidé na začátku pandemie začali vykupovat všechny druhy dezinfekce. Vláda proto postupně udělila 33 českým firmám a institucím dočasné povolení k tomu, aby podle receptury Světové zdravotnické organizace (WHO) začaly vyrábět „nouzový“ dezinfekční prostředek s vysokým obsahem alkoholu.

Pro výrobce ani obchodníky to zpočátku určitě nebyl prodělečný obchod. Pětilitrové balení Anti-Covidu, o který byl velký zájem, se v obchodech běžně prodávalo i za 800 korun, někdy ale byly ceny i vyšší.

Pečinka: Druhá vlna korony a malí Babišové. Z epidemie se může stát nástroj marketingu

sinfin.digital